‹ Vissza az oktatókhoz

L. Stipkovits Erika

klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, kiképző pszichoterapeuta, szupervízor, tanár, tréner, szakíró

A Személyiségfejlesztő Akadémia alapító igazgatója vagyok, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, több módszerben képzett pszichoterapeuta, integratív hipnoterapeuta, pedagógia szakos bölcsész és pszichológiai szakíró. Több évtizedes tapasztalattal rendelkezem a személyiség fejlesztésében, a felnőttoktatásban, a pszichés zavarok, családi, párkapcsolati és életvezetési problémák feltárásában, kezelésében.


„Tudni a nem-tudást, ez a legbölcsebb” – vallom Tao Te King 71. versét. Soha nem akartam elhitetni, hogy csodareceptem van a problémák megoldásához, és azt sem hiszem, hogy mindent tudok a viselkedésről, ennél jobban tisztelem az emberi lelket, amelyről - bár már sokat tapasztaltam, és még többet tanultam - nem tudok mindent. Hiszek viszont abban, hogy nehéz élethelyzeteink megoldását önmagunkban kell keresnünk, magunk találhatjuk meg segítő pszichés erőinket, pozitív energiáinkat. Hiszem, hogy személyiségünk életünkön át fejlődőképes, és fejlődésünk eredményeként valami új jön létre: eddig ismeretlen önmagunk, - az ehhez szükséges bölcsességet mindenki magában hordozza. Az Akadémia alapításával, terápiás és felnőtt-oktatói munkámmal, valamint írásaimmal ehhez a folyamathoz szeretnék hozzájárulni.


A budapesti Eötvös L. Tudományegyetem (ELTE) pedagógia szakán tanári, a pszichológia szakon pszichológus diplomát szereztem, majd klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus szakvizsgát tettem (1999.) Több pszichoterápiás módszert tanultam, szereztem általuk nagyobb tudást, képzettséget: Jung-i Analitikus Pszichoterápia (Franz Sasdi, a Svájc-i Jung Intézet kiképzője, 1995-1998.), Integratív Hipnoterapeuta cím (Daubner Béla, Integratív Pszichoterápiás Egyesület, 1998-2000.), Rövid Dinamikus Pszichoterapeuta cím (Tündérhegyi Európai Pszichoterapeuta Képzés, 1999-2001.), Művészetterápia (Martin Keizer, holland kiképző 2000-2002.), Fókusztechnikák (Transznacionális Fókuszolási és Szupervíziós Központ, 2001.), Kognitív- és Viselkedésterápia (Perczel Forintos Dóra, Semmelweis Egyetem ÁOK, 2004., és Mórotz Kenéz, IPE szervezésében 2000-2002.), NLPt, NLP terápiás módszerek (Bíró Gyula Nemzetközi NLP-Master, IPE szervezésében 2003. 2006.).  Mindeközben 650 órában mélyítettem önismeretemet, a már felsorolt módszerekkel és pszichodrámával (Daubner Béla és Fadgyas Ildikó vezetésével, 1997-2000). Majd „Pszichoterapeuta” szakvizsgát tettem (Magyar Nemzeti Vizsgabizottság, 2007.), és az Integratív Pszichoterápiás Egyesület „Kiképző Pszichoterapeuta” cím követelményeit teljesítettem. Az utóbbi években pácienseim, tanítványaim fejlesztenek, de a legtöbbet három kicsi unokámtól tanulok: spontenaitást, kreativitást, életörömöt, és a személyiség fejlődésének apró csodáit.


Több évtizedes pszichoterápiás és felnőttoktatási tapasztalattal rendelkezem. Magánrendelőmben párkapcsolati-, családi-, egyéni krízisek, továbbá szorongásos, és más pszichés problémák megoldását segítem. Kollégáimnak és segítő foglalkozásúaknak rendszeresen tartok egyéni és csoportos képességfejlesztést, szupervíziót („Közelebb egymáshoz” Kapcsolatterápiás Központ – www.kozelebbegymashoz.hu).


Emellett 1991 óta folyamatosan tanítok felnőttoktatásban, vezetek személyiségfejlesztő képzéseket, akkreditált tanfolyamokat, tréningeket. Több, mint 750 csoporttal, 18.000 órában, 22.000 lelkes, motivált emberrel, és kiváló oktató kollégákkal dolgozhattam együtt az elmúlt évtizedekben. Ezek a képzések leginkább a résztvevők érzelmi-szociális kompetenciáit fejlesztették, kapcsolataikat, közérzetüket javították. Tartalmuk: érzelmi intelligencia, önbizalom, önbecsülés, motiváció, kommunikáció, konfliktuskezelés, empátia, együttműködés, érzelmek, indulatok, káros stressz kezelése, a személyiségfejlődés stb. (www.eranger.hu).


Szívesen tartok előadásokat konferenciákon, vidéki és fővárosi rendezvényeken, főleg (pár-, testvér-, szülő-gyerek-) kapcsolataink mélyebb megértése, harmonikusabbá, szeretetteljesebbé tétele, intimitásuk növelése érdekében.


2008. óta egyre többet írok. Olyan ismert magazinokban és internetes portálokon jelennek meg írásaim (több mint 150), mint a HVG Extra Pszichológia, a Nők Lapja Café, a Lilla Magazin, és írói facebook oldalam „Szeretetcseppek” sorozata (www.facebook.com/L-Stipkovits-Erika). Emellett sok riportnak voltam, vagyok „kapcsolati” szakértője folyóiratokban, neves rádiókban. Eddig kilenc nagy sikerű kötetem jelent meg a HVG Könyvek Kiadó gondozásában: 

  • 2013-ban a „Közelebb egymáshoz – 11 tévhit párkapcsolatainkról” (Daubner Béla, pszichiáter-pszichoterapeuta és V. Kulcsár Ildikó, író-újságíró ajánlásával), 
  • 2014-ben a „Harmóniában egymással – Újabb 11 tévhit párkapcsolatainkról” (Bagdy Emőke, a pszichológia professzora és Fejős Éva, író, újságíró ajánlásával), 
  • 2015-ben a „Szeretettel sebezve – Szülőkről felnőtt gyerekeknek” (Vekerdy Tamás, pszichológus ajánlásával), 
  • 2016-ban a „Ölelni és ölre menni – testvérekről, nem csak szülőknek”, 
  • 2019-ben a "Nagyszülők a kispadon? – 11 tévhit a generációk közötti konfliktusokról", 
  • 2020-ban a "Szeretetre éhezve – 11 tévhit a kamaszokról nem csak szülőknek", 
  • 2021-ben a "Mi, együtt - Családi kapcsolataink pszichológiája", 
  • 2022-ben a "Közelebb önmagunkhoz - Az önismeret útján a teljesebb életig", 
  • 2023-ban a "Még közelebb önmagunkhoz – A nehézségből a kiút befelé vezet" címmel.


A Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Pszichológiai Társaság, a Magyar Hipnózis Egyesület tagja, az Integratív Pszichoterápiás Egyesület kiképző pszichoterapeutája vagyok.