‹ Vissza az oktatókhoz

Kardos Bernadett

egészségfejlesztő szakpszichológus, mentálhigiénikus, tanár, pszichodráma vezető, autogén tréning vezető, mediátor, tréner

Gyermekként elbűvöltek a mesék, kamaszként a dalszövegek, fiatal felnőttként az irodalmi szövegek gondolatai. Ezek egyre közelebb vittek ahhoz, hogy elinduljak a belső utamra, és képessé váljak magam számára kérdéseket feltenni. Majd mint a mesehősök, elindultam ezekre választ találni; vannak, amikre már megleltem, másokra még keresem. Mostanra kezdem talán azt is megtanulni, hogy elhagyjam a felesleges kérdésekkel való foglalkozást.

Saját útkeresésem, érdeklődésem mindig tovább vitt egy-egy újabb képzésre, így váltam tanárrá (1991), mentálhigiénikussá (Testnevelési Egyetem - 1994), majd pszichológussá (Debreceni Egyetem - 2003), ezen belül pedig egészségfejlesztő szakpszichológussá (ELTE - 2010). S közben részt vettem módszerspecifikus képzéseken is.

Ezen az úton idővel már segítőként találkoztam másokkal. Visszatekintve, a kacskaringós képzési utam egyenesen abba az irányba vitt, hogy egy-egy időszakra útitársaként segíthessek másoknak is a saját kérdéseik és válaszaik megkeresésében.

Egyéni és csoportos formában is foglalkozom emberekkel, mostanra több évtizedes tapasztalattal rendelkezem önismereti, kommunikációs, személyiségfejlesztő foglalkozások vezetésében: részt vettem szociális munkás-, és tanár szakos főiskolai hallgatók oktatásában, szociális-, oktatás- és egészségügy területen dolgozók továbbképzésében. Biopszichoszociális modellben gondolkodva, kórházi betegekkel is foglalkoztam a kezelőorvossal, gyógytornásszal teamben. Emellett munkaerőpiaci tréningeket vezettem, -tanácsadóként dolgoztam, s több nemzetközi munkaerőpiaci tréninget kidolgozó team szakmai vezetője voltam.

A fejlődni vágyó embereknek hosszú utat kell bejárniuk (ugyanúgy, ahogy a mesék világában a szegénylegénynek - hogy az elsajátított tudással, vagy a legkisebb királyfinak - hogy az élet vizével hazatérhessenek); örömmel tölt el, ha tudásommal és tapasztalataimmal segíthetek azoknak, akik elindultak a saját személyiségfejlődésük útján. Ebben egészségpszichológusként kiemelten fontos szempont számomra a distresszel való megküzdés tanítása és a lelki ellenállóképesség fejlődésének segítése.

A munkám mellett igyekszem olyan időszakokat beiktatni az életemben, ahol az eustressz is jelen van, a saját örömömre szívesen végzek kézügyességet igénylő tevékenységeket, pl.: csuhé-figurákat készítek, varrok, tűzzománc képeket készítek, és örömmel kerékpározom családtagjaimmal.